bgVesti

София

Partly Cloudy
18°C
Ср

Пловдив

N/A
23°C
Ср

Бургас

Partly Cloudy
18°C
Ср

Варна

Mostly Cloudy
22°C
Сряда
сряда, 27 май 2015 г.
Нови паспорти с нови цени
Написано от bgВести   
Сряда, 24 Февруари 2010 10:42


18 лeва ще струва издаването на лична карта с биометрични данни, 25 лева става таксата за нова шофьорска книжка, а за международен паспорт - 40 лева.


Правителството промени на днешното си заседание размера на държавните такси, събирани от МВР.

От края на март МВР ще приема заявления за новите паспорти с биометрични данни, а от началото на април ще започнат да се получават издадените документи, съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов.
Нови шофьорски книжки ще се издават освен в КАТ, но и в РПУ-та и в областните дирекции на полицията

С 10 лева по-скъпо ще струва издаването на паспорт с биометрични данни. Въпреки поскъпването, таксата значително е по-ниска от средната в държавите от Европейския съюз, обясни министърът.

Както и досега бързата поръчка на паспорт ще струва двойно, а експресната - при която документът става за 8 часа, таксата ще е 200 лева.

Цените обаче няма да се променят, докато не се създадат технически и организационни условия за приемане на заявления за лични документи с електронен носител на информация.

При формирането на единичната цена на документите се запазват пропорциите в цените за експресна, бърза и обикновена услуга съобразно сега действащата тарифа.

Ще се запазят преференциите, които съществуваха и досега: младежите между 14 и 16 години няма да плащат такса за издаване на първа лична карта. Първият паспорт на дете до 14 години ще струва 25% от стойността на обикновената услуга.

Хората над 70 години няма да плащат за лична карта и шофьорска книжка. Те ще дължат такса равна на едва 25% от таксата за паспорт.

Лицата между 58 и 70-годишна възраст заплащат 60% от обикновената услуга за лична карта, 50% от таксата за паспорт и 44% от таксата за свидетелство за управление на МПС.

Хората с 50 и над 50 на сто трайно намалена работоспособност ще заплащат 10% от стойността на обикновената услуга за издаване на лична карта, 12% - от таксата за свидетелство за управление на МПС и 7% - от таксата за паспорт.
 

Коментар

ГЕБР загуби властта

понеделник, 18 февруари 2013 | bgВести

article thumbnailСтраната е в политическа криза, а ГЕРБ съвсем закономерно загуби властта.
повече...

ГЕРБ - едно голямо нищо

понеделник, 30 юли 2012 | bgВести

article thumbnailЕрозирало, неефективно и противоречиво. Това е управлението на ГЕРБ, според водещите български социолози.
повече...

Прочетен вестник

Доган разлая кучетата

вторник, 6 ноември 2012 | bgВести

Доган сее сепаратизъм - под това заглавие вестник Сега коментира изказването на лидера на ДПС, че...

Казано

article thumbnailБойко Борисов

Всеки ден самолетът на ГЕРБ лети в парламента, всеки ден се опитваме да показваме на хората, че и без "Трибестан" може да се вдига.