bgVesti

София

Cloudy
10°C
Пет

Пловдив

Cloudy
15°C
Пет

Бургас

Cloudy
10°C
Пет

Варна

Partly Cloudy
15°C
Петък
четвъртък, 28 май 2015 г.
Зодия 13: Змиеносец
Написано от bgВести   
Понеделник, 17 Януари 2011 17:14

Астрономи поискаха кардинална реформа в традиционното деление на небесната сфера и въвеждане на 13-и знак в зодиака - Змиеносец, който носи името на низвергнатото от астролозите съзвездие.


Сегашната структура на зодиакалните знаци, която съдържа 12 съзвездия, е основана на система, изработена още в Древния Вавилон. С времето обаче се е променила сериозно орбитата на движение на Земята. В резултат, според астрономите, възниква необходимостта да се променят и принципите за подялба на небесната сфера в зависимост от местоположението на Слънцето и да се добави 13-ият знак.

Сегашната зодиакална система е основана на 2000-годишна информация и вече е напълно погрешна, защото от много-много години не съответства на звездите, казва Парк Кункъл, професор по астрономия в Техническия колеж на Минеаполис и член на управителния съвет на планетариума в Минесота.

"Полярната звезда, например, 3000 години преди Христа е била позиционирана по съвсем различен начин. Преместили са се всички звезди спрямо Слънцето и съзвездията също са различни. Днес вече сме на цяло съзвездие разстояние от времето, когато е направена първата зодиакална карта". - казва професорът, който изучава звездната карта повече от 30 години. И


След като публикува теорията си, професорът предизвика паника сред астролозите и техните поклонници.
Кункъл обяснява за ненаучните работници, че Земята се върти като пумпал и оста на въртене постепенно се променя, а 5000 години след първото зодиакално делене звездната карта вече е съвсем различна.

Както казва астрономът „много хора, които си мислят, че са се родили под знака на Везни, просто трябва да се примирят, че всъщност са Деви", а други - да свикнат с новата си зодия - Змиеносец, която от години си стои на небето като сираче.

Шели Акерман, говорител на Американската федерация на астролозите, споделя, че автори и почитатели на хороскопи я засипали с писма. Имало и предупреждения към учените да не пипат зодиите, защото това срива доверието на милиони хора към астрологичните прогнози.

Всъщност американските астрономи изобщо не са първите, които казват, че е крайно време зодията-сираче да влезе в зодиакалното семейство. Това е вековна борба между науката и мистицизма.

За 13-ата зодия се говори от много години, но включването й в списъка първо прави броя на знаците фатално число, което ще зареди хороскопите със сеуверия - особено родените под фаталния знак.

И второ, но много по-важно, това означава историческа реформа в астрологията.
Защото освен включването на още един знак, се променят периода на действие на досегашните зодии.

Ето как ще изглежда зодиакът с 13 зодии:

Козирог
20 януари - 16 февруари

Водолей
16 февруари - 11 март

Риби
11 март - 18 април

Овен
18 април - 13 май

Телец
13 май - 21 юни

Близнаци
21 юни - 20 юли

Рак
20 юли - 10 август

Лъв
10 август - 16 септември

Дева
16 септември - 30 октомври

Везни
30 октомври - 23 ноември

Скорпион
23 ноември - 29 ноември

Змиеносец
29 ноември - 17 декември

Стрелец
17 декември - 20 януари