bgVesti

София

Sunny
6°C
Съб

Пловдив

N/A
10°C
Съб

Бургас

Sunny
6°C
Съб

Варна

Fair
12°C
Събота
събота, 30 май 2015 г.
Синовете на Голямата мечка ТИМ
Написано от bgВести   
Вторник, 02 Август 2011 10:02


Най-прясната партия в България ще се бори за властта - първо във Варна, после в други градове. Формацията е именувана политическо движение „Нова Европа", а логото й изобразява съзвездието Голямата мечка върху оранжев фон.

Сред учредителите на партията е Веселин Митев - син на Марин Митев, един от тримата основатели на групировката ТИМ и изпълнителен директор на митичния холдинг Химимпорт.

Първата цел, която „Нова Европа" ще е атакува, е кметския пост във Варна. За стола на Кирил Йорданов, подкрепен от ГЕРБ за четвърти мандат, ще се бори 28-годишният психолог Мартин Стоянов, който пък е съученик на Веселин Митев.
Кандидат-кметът е работил като консултант по човешки ресурси в БТК, М-Тел, МСАТ. Според Търговския регистър обаче, поне до лятото на миналата година Мартин Стоянов е бил член на надзорния съвет на Холдинг Варна - компания, свързвана с икономическия кръг около Химимпорт. Кандидат-кметът е и председател на Фехтовъчен клуб "Преторианец".

Синовете на Голямата мечка си поставят за цел да вкарат в местната власт 7 общински съветници - толкова имена фигурират в листата им, колкото са и звездите в избраното за символ съзвездие.

От партията обясниха, че кандидатите им за общински съветници се финансират сами от частния си бизнес. Нямало да се договарят със съветници от ГЕРБ, нито с „Нашият град" - формация, също близка до ТИМ.

„От морска столица Варна се превърна в морско дъно. Община Варна е фирма с 300 000 акционери, която работи лошо. Дупките по пътищата, рекетът с паркирането в синя зона и стотиците деца без детска градина са част от проблемите. Ако аз бях кмет на Варна и кръстят дупка на мое име, веднага бих подал оставка", обяви Мартин Стоянов (на първата снимка вдясно).

"Издаването на ПУП трае до 30 дни в София, а във Варна - до 180 дни и тази разлика е основата за корупционна практика", смята вторият в листата - Станислав Тодоров, докторант по маркетинг в икономическия университет.
Според проучване на партията, на последните местни и парламентарни избори не са гласували 150 хиляди варненци.

Искаме да сменим ченгетата от ДС, да махнем компроматите и флашките - такава пък е националната политическа цел на „Нова Европа".

Един от учредителите - Александър Данаилов, оповести, че е бил в Англия, но се е върнал в България от морални подбуди: "Господа журналисти, ако видите в езеро, някое дете да се дави, няма ли да се хвърлите да го спасите. Затова се върнах в България! Не знаете, че точно ЕС е Крадец № 1 в България - ежегодно отмъква поне 7,5 млрд Евро от нас чрез евтин труд, банки, стоки (по-често от ниско качество и с изтекъл срок за годност), вноската ни за ЕС, суровини и най-вече чрез младите ни обучени мозъци.

Александър Цачев и Мирослав Добрев наново наблегнаха, че не се борят за власт, а за чиста морално Варна, без корупция: "Как да им обясним, че самата демокрация, както са доказали още преди 2500 години Платон и Сократ, ражда корупция и несправедливост?"

Партията била регистрирана на 21 юни с решение на СГС, но съществува като сдружение на съмишленици от 2009-а. Мартин Стоянов обясни: 67 души инициативен комитет, над 600 души общо събрание, подписка от 5000 поддръжници, както и внасяне в Софийски градски съд на документите за регистрация на нова партия - както е по закона.

Седемте звезди на "Нова Европа" твърдят, че вече имат около 3000 привърженици във Варненско, които в основната си част са на възраст до 35 година.

В сайта си новата партия се определя като либертарианска и за несведущите изяснява: „Ако трябва да преведем или по-скоро да обясним значението на думата либертарианец, ще сме най-близко до смисъла, ако кажем просто "вярващ в свободата".

За да не тръгнат спекулации и асоциации за връзка на новата политическа сила с мащабния бизнес на баща му, Веселин не дойде на пресконференцията, на която беше представен приятелят му от детство и досега Мартин. - коментира варненското издание Днес плюс.
По повод критиките, че в структурата участва синът на един от собствениците на ТИМ, кандидат-кметът заяви, че това са коментари на недоброжелатели, които търсят „под вола теле".

Веселин Митев е инициатор на идеята за политическа формация и активно съдействал в организацията на една от първите интересни прояви на "Нова Европа" - неотдавнашния футболен турнир между детския отбор на "Черно море" с ромчета от Варна.
Младите хора са измислили още много такива прояви в предизборната и компания, но не ги анонсира от притеснения за плагиатство.

"Нямаме субсидии от държавния бюджет, сами се финансираме, банковата ни сметка ще е публична. Кампанията - оригинална, но много скромна", казаха още новите либертарианци.

От седмината учредители и членове на партията на пресконференцията се представиха само четирима.Местните медии съобщават още, че Мартин Стоянов е и председател на новоучредената партия, но във сайта на "Нова Европа" в категорията председател пише само „предстои".

Представеният като зам.-председател на партията Мирослав Добрев е съдружник с френския гражданин Тибо Танинжер в компанията "ДБР девелопментс", на която е и управител. До пролетта на миналата година Добрев е бил и управител на рекламната компания "2Г Медия", собственост на други френски граждани Никола Галан и Александр Глас - пише днес вестник Дневник.