bgVesti

София

Thunder
18°C
Нед

Пловдив

Partly Cloudy
27°C
Нед

Бургас

Thunder
18°C
Нед

Варна

Partly Cloudy
17°C
Неделя
неделя, 24 май 2015 г.
Свети Виктор
Написано от bgВести   
Вторник, 17 Април 2012 23:00
Днес църквата почита паметта на Свети мъченик Виктор.

Виктор бил войник по време на управлението на Марк Аврелий. За да се провери предаността им към страната и управляващите, войните били задължени да предадат в жертва животно на идолите.

Виктор бил християнин и отказал, с което бил осъден на мъчения и изпитания. Вярата му му помогнала да премине невредим през всичко, дори победил виден магьосник и го принудил да стане християнин. Присъстващите по това време ослепени войници прогледнали. Виктор бил обезглавен през II век в Дамаск.

Днес празнуват Виктор и Виктория. Името произхождат от латинското victori, което означава победа.


18 април е Международен ден за опазване на паметниците на културата

Датата е определена от ЮНЕСКО през 1982 година, по предложение на Международния съвет за паметниците на културата и забележителните места – ИКОМОС (Неправителствена организация, създадена през 1964 г. и обединяваща около 8 000 специалисти и институци от над 120 страни, които работят в областта на опазването, представянето, популяризирането и използването на паметниците на културата.)

Всяка година на 18 април във фокуса на общественото внимание се поставя и българското културно наследство, което се отличава с изключително богатство и сложно напластяване през хилядолетната си история. В България Международният ден на паметниците на културата се чества от 1983 г. и се отбелязва с разнообразни публични и медийни прояви, организирани от Българския национален комитет на ИКОМОС, Съюза на архитектите в България и Националния институт за паметници на културата.

За пръв път през тази година Международният ден за опазване на паметниците ще бъде отбелязан в Созопол.

Честването ще започне с представяне на културно-историческото наследство на града от доцент Кръстина Панайотова от Националния институт по археология на БАН.

След това ученици от пети, шести и седми клас на созополското училище „Кирил и Методий" ще покажат своите знания за родния град в образователни състезания и викторини.

Празникът ще се проведе под надслов „Созопол - древен архитектурен и археологически резерват - наше наследство и гордост".Биография на деня:

Ваня Костова
е родена на 18 април 1957 г. е Бургас. Започва професионалната си музикална кариера като заместничка на Ева, в първата вокална група “Тоника”, за едно турне в чужбина. След разпадането на групата тя е избрана за основен солист на новосформираната “Тоника-СВ” към Главно Управление на Строителни Войски.

С тях следват години на слава и успех както у нас така и в чужбина. Издават три дългосвирещи плочи с много неувяхващи шлагери – “Приятели”, “Аз и моето момиче”, “Обич”, “Звезда” , “За старата любов”, “Мария”, “Маляо”... и много други.

След седем години съвместна работа и три албума с “Тоника-СВ” Ваня напуска групата и започва самостоятелната си кариера. Заедно с приятели сформират група “Дилижанс”, с която изнасят спектакли из цялата страна в продължение на пет години.

Раждат се песни като “Очила и стар рефрен”, “Довиждане до утре” и много други. Ваня издава четири самостоятелни албума. Последният “Море от нежност” носи името на едноименната песен спечелила конкурса “Бургас и морето” през 2000г.

През 1994 година, обединени от идеята да възродят хубавите си песни и отново да радват публиката с присъствието и творчеството си певците от “Тоника”, “Тоника-СВ” и “Домино” се събират под името “Фамилия Тоника” и отново изпълват концертните зали. Записват три албума. Изнасят многобройни концерти из цялата страна.


ImageНа този ден в историята:
1951: Франция, ФРГ, Италия и трите страни от Бенелюкс създават Европейска общност за добив на въглища и стомана, прераснала в Европейска икономическа общност (днес Европейски съюз).

Други събития на този ден:

1506: Започва реконструкцията на базиликата Свети Петър в Рим.
1791: Луи XVI и неговото семейство са заловени от Националната гвардия в опит да избягат от очакващия ги в Париж съдебен процес.
1804: Наполеон I Бонапарт е провъзгласен за император на Франция.
1840: Високата порта унифицира Десятъка - започва повсеместно описване на имуществото и доходите на българското население.
1850: В Габрово се полагат основите на новата училищна сграда, днешната Априловска гимназия.
1877: Генерал Столетов поема командването на българското опълчение.
1902: Дания става първата страна, в която пръстовите отпечатъци започват да се използват за установяване на самоличността на престъпници.
1928: След земетресението на 14 април e регистрирано ново силно земетресение с епицентър край Чирпан; разрушенията от двете земетресения засягат около 20 % от територията на страната.
1946: Обществото на народите се саморазпуска.
1949: Ирландия е обявена за независима от Великобритания република.
1956: Вестник Отечествен фронт публикува статията "Поуката" - първата публична остра критика на култа към личността като към всеобхватно социалистическо явление.
1956: Принца на Монако Рение III се жени за американската актриса Грейс Патриция Кели.