bgVesti

София

Partly Cloudy
13°C
Пон

Пловдив

N/A
12°C
Пон

Бургас

Partly Cloudy
13°C
Пон

Варна

Partly Cloudy
12°C
Понеделник
понеделник, 25 май 2015 г.
Top 100 филми на всички времена
Написано от bgВести   
Петък, 25 Април 2008 17:51

Ще плачете, ще се смеете и гневно ще питате защо The Daily Telegraрh не е поставил нито една романтична комедия с Мег Райън в своята класация "Топ 100 филми на всички времена". Все пак, преди дългата ваканция си заслужава да хвърлите един поглед на най-добрите филми, които английският вестник класира в десет различни категории и, ако не сте ги гледали, да отскочите до видеотеката.

Image
Разговорът

Драма
Франсис Форд Копола казва, че „Разговорът” (1971) е най-любимият от филмите му, и Telegraph се съгласява. Героят на Джийн Хекмън е експерт по подслушването, който внезапно получава угризения на съвестта. Следва покъртителна история за параноята, вината, самотата и, естествено, любовта.
В класацията следват класиката на Хичкок „Непознати във влака” (1951) и пресният „Ще се лее кръв” на Томас Андерсън. Копола участва още три пъти – с „Кръстникът” 1 и 2, и „Апокалипсис сега”, а единственият филм на Мартин Скорсезе в класацията е „Разяреният бик” (1980)

Трилър/Екшън

Тук на първо място е „дядото на екшъна”, „Север-северозапад” (1958) на Хичкок, който проследява приключението на героя на Кари Грант, рекламен бос от Манхатън, по грешка счетен за правителствен агент от шпионска организация. На помощ му е само красивата тайна агентка, Ева Мари Сейнт.
Класацията се допълва от класики като „Жега” (1995) на Майкъл Ман, „Терминатор 2”, „Мълчанието на агнетата” (1991) и „Имало едно време на Запад” (1968).

Image
Терминатор 2


Комедия

Най-смешната комедия е „Някои го предпочитат горещо” (1951) на майстора Били Уилдър, която ни показва как Джак Лемън и Тони Къртис се правят на жени, за да влязат в момичешка група, за да избягат от чикагските бандити.
Нашият фаворит е „Ани Хол” (1977) на Уди Алън, а единствените съвременни комедии в класацията са „Зулендър” (2001) и „Запознай се с нашите” (2000), и двете с Бен Стилър в главната роля.

Хорър

Естествено, на върха при ужасите е „Психо” (1960). Половин век по-късно този филм все още крие стряскащи изненади на всеки ъгъл, а Хичкок преобърна виждането на цялото западно човечество за хотелските стаи, мазетата и завесите в банята.
В списъка са още и класиките „Франкенщайн” (1931) и „Екзорсистът” (1973) и, разбира се, незабравимият „Туин Пийкс: Огън, следвай ме” (1992) на Дейвид Линч.

Романтика

Image
Преди залез

Тук номер едно е „Преди залез” (2004), брилянтното продължение на „Преди изгрев” (1994). Девет години по-рано, американски турист (Итън Хоук) среща френска студентка (Джули Делпи) и след незабравима нощ във Виена, те се разделят, без да разменят дори телефонните си номера. Сега двамата се засичат отново, този път в Париж, и имат само 90 минути преди героят на Итън да се върне при жена си и двете си деца. Диалогът е перфектен, а обстановката – толкова романтична, че ти се вие свят с дни наред.
Чак на десето място е великият „Казабланка” (1942)

За останалите пет категории – четете утре!