bgVesti

София

Fair
13°C
Съб

Пловдив

N/A
18°C
Съб

Бургас

Fair
13°C
Съб

Варна

Fair
21°C
Събота
събота, 30 май 2015 г.
Милионер от субсидии
Написано от bgВести   
Четвъртък, 03 Септември 2009 10:35


Над 4,5 милиона лева субсидии през 2008 година е взел варненски земеделец, чиито фирми носят особеното име "Октопод".


Той е получил парите по линия на директните плащания на площ от фонд „Земеделие", съобщава днес варненският вестник „Позвънете".

Това е най-голямата сума преведена на производител от региона от разплащателната агенция. Светлозар Дичевски е с най-много субсидии не само в областта, но е на челно място и сред възползващите се от плащанията в цялата страна.

„В същото време той е и изпълнителен директор на „Сортови семена" АД. Случайно или не, Министерство на земеделието притежава 25 на сто от това дружество. В момента тече процедура по обжалване на неодобрените плащания от фонд „Земеделие". Възможно е след като тя приключи Дичевски да получи още пари, които първоначално са му били отказани" коментира още изданието.

През май тази година bgВести съобщи, че 12 български фирми са получили европейски субсидии над 1 милион.

Тогава европейският портал farmsubsidy.org публикува списък на „агромилионерите за 2008 година", в който имаше и 12 български фирми, получили солидни евросубсидии.
Сред тях бяха и двете фирми на Светлозар Дичевски - ЕТ Агро, регистрирана в Троян, с получени 2 323 559 евро субсидии, и Сортови семена - Вардим, субсидирана с 1 582 213 евро.

Само двете суми са в размер на 4 839 455 български левове.
Това обаче не са първите му субсидирани милиони.


Припомняме, че през юли 2007 година името на Светлозар Иванов Дичевски нашумя също по повод на голяма субсидия.

Тогава в разследване на вестник Сега се твърдеше, че земевладелецът милионер има топли връзки с ДПС. Според варненските и плевенските медии пък бил човек на бившия земеделски министър Венцислав Върбанов.

За 235 250 декара земя, които Дичевски декларира, че обработва, получава в края на 2007 година субсидии от Брюксел - внушителната сума от 3 293 500 лева.

160 950 дка са във Варненско, а останалите 74 300 дка - в Свищовско. Върху тях той отглежда предимно зърнени култури.

Справка на вестника показва, че Дичевски е направил и през 2005 година една от най-крупните замени на разпокъсани парчета частна земя за уедрена държавна в новата ни история.

От сделката получава 8448 дка държавна земя в Свищов, а дава свои 6928 дка, разделени на 36 парчета. Според държавните оценители разпокъсаната земя струва 3 717 195 лв.

Сумата е с над 25 000 лева повече от стойността, на която е оценена уедрената държавна земя.

Според системата ДАКСИ Светлозар Дичевски е притежател на "Октопод М", "Октопод инвест холдинг", ЕТ "Светлозар Дичевски" и е съсобственик на "Сортови семена - Вардим".
Варненската "Слънчев дар" ЕАД, на която според ДАКСИ Дичевски е 100% собственик, е и концесионер на пристанището в Оряхово.

През май тази година имаше дело срещу Дичевски в Плевенския съд, за което писаха всички медии във Варна, Велико Търново, Плевен и Враца - районите, в които едрият земевладелец е рагърнал дейността си.

Великотърновският вестник Янтра днес пък съобщава за местни земеделци, които искат помощ от премиера, земеделския министър и прокуратурата, да се намесят в делата на Дичевски. Негова фирма ожънала 340 дка чужд слънчоглед.

 

Анализатор

Европейци без курорт

четвъртък, 31 май 2012 | bgВести

Почивката е разкош, който мнозинството от европейците вече не могат да си позволят.
повече...

Случки

Изтрити данъци

article thumbnailДанъчните ще изтрият задълженията ни с изтекла погасителна давност отпреди 1 януари 2008 година.
повече